Erciyes Üniversitesi'nden Gökyüzü

Erciyes Üniversitesi'nden Gökyüzü
Erciyes Üniversitesi'nden Gökyüzü

12 Ekim 2014 Pazar

İki Boyutta Kompozisyon Çalışması

İlk haftadaki kompozisyon çalışmam. Tekrar ve ritim çalışması yaptık ve çizgi, nokta gibi elemanları kullandık.
 İkinci kompozisyonumuzda ise sadece çizgiyi kullanacaktık. 
İkinci kompozisyonuma çizginin potansiyellerini daha iyi bilerek başladım ve elimdeki kağıdın sınırlarını aşan bir çalışma yapmak istedim. Kompozisyonumda çizgilerin hem kalınlığını hem uzunluğunu hem de renginin koyuluğunu kullanarak bir tasarım yaptım. 
 Üçüncü kopmozisyonumuzda farklı elemanlar kullandık. Bu haftaki kompozisyonumuzda elemanlarımız kare, eşkenar üçgeni, ve daireydi. 
Kompozisyonumda daire, eşkenar üçgen, kare sıralamasını kullanarak başladım ama daha sonra daireden başlaryıp üçgen, kare, üçgen, daire, üçgen, kare, üçgen... gibi bir sıralama izleyip dairenin deforme olup üçgene sonra daha fazla köşeye sahip olan kareye dönüşüp tekrar daire formuna dönme serüvenini belirtmeyi tercih ettim. Kompozisyonumda elemanların boyutlarının artırıp azalttım ama bu pek farkedilemiyor. Kompozisyonumda sol tarafta çizgisel seriyi kesip biraz altından tekrar başlattım. Buradaki amacım kağıdın sınırları dışına çıkmak ve son üçgenden tekrar çizgiselliğin başladığı kareye kadarki çizgiselliğin yönünü uzunluğunu gözlemcinin hayaline bırakmaktı.


Proje 1 (2. Alt Proje)

Evet. 2. Alt Projede oluşturduğum duvarlarla kendimi biraz sınırladım. Bu alt projede sınırlamalarımız malzemelerden en az 8 tane kullanmak ve oluklu mukavvadan 5x5 cm ya da 5x10 cmlik parçalar kullanmaktı. Küplerimiz yine 5x5x5 cm boyutlarındaydı. Bu tasarımımda boşluğuda yeterli derecede kullanmak istiyordum ama beni sınırlayan 2 adet duvar tasarlamıştım. Buna bir çözüm bulmam gerekiyordu bende duvarlarımın içindeki ve üstteki parçalarımı biraz dışarı doğru açmayı denedim. İstediğim kadar olmasada belirli bir boşluk kazandım ve tasarımımın iç tarafındaki boşluğun azlığı ve iç sıkıcılığı bir nebze azaldı. Aslında duvarlarımın diğer ikinisi gözlemcinin gözünün tamamlamasını istemiştim ancak duvarları aşan bir çıkıntıyla tasarımıma üç boyutluk kazandırmaya çalıştım. Ayrıca fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi duvarlarımda kullandığım mukavvları içli dışlı kullanarak biraz derinlik katmak istedim.

İşte tasarımımdan ve 2. Alt Projeden fotoğraflar












 Aşağıdaki üç fotoğrafta yukarıda bahsettiğim boşluğun azlığı fark edilmekte. Buna getirdiğim çözüm ise son fotoğraflarda görülebilinir...







 Tasarımım için hazırladığım diyagram. Diyagramda anlatmak istediğim 2. aşama çizimimde bulunmaktadır. Mukavva parçalarını içli dışlı kullandığımı belirtmek istedim.